OM BOLGA BRYGGE

Bolga Brygge har som mål å være en glad, oppriktig og høy
kvalitet spiller for innovative og spennende opplevelser i Meløy kommune.
Vi skreddersyr din opplevelse, uansett om du reiser som privatperson
eller som en del av en gruppe eller med din bedrift.

 

HISTORIE

Året var 1719, og fem menn satt tett sammen inntil bålet. De pratet engasjert om noe som den lille jenta Otine ikke helt kunne forstå, men hun skjønte at det var noe alvorlig. De siste dagene hadde folket på Bolga fått med seg ryktene om at den svenske Dronningen, Ulrika Eleonoras hær var på fremmarsj inn over den norske grensen. En isende kald uro spredde seg fra det minste naustet i Storvika til herskapsgården på øya. Plutselig reiste Ole seg fra gruppen av menn som satt rundt bålet, og Otine kunne høre han si. «Vi setter to menn inn som vardevakter på Vetthågen, for svenskene er allerede på vei inn i Trøndelag» Dette var den siste gangen at det ble satt ut en vardevakt på Bolga slik at de kunne være til klare til å varsle.

Historiene om Bolga er mange og da isen forsvant for ca. 10 000 år siden åpnet det seg muligheter for bosetting i disse områdene. For Bolga historisk sett kan det vises tegn til bosetting ca. 8000 år tilbake i tid.

Livet på og rundt Bolga har vært både hardt og fruktbart for Bolganeseren gjennom tidene. Havet ga og tok liv. Det var mange familier som opplevde det tragiske av å miste flere av sine gutter og menn når de var ute på fiske på det mektige havet. Bosettingen for ca. 100 år siden var stor både på Bolga (250), men også på de utallige små øyene rundt selve øya. Barna som bodde ute på øyene måtte i tidlig alder finne seg i å reise inn til Bolga for å gå på skole. Der måtte de bo på internat 2 uker i strekk, og hadde ingen muligheter til å møte eller ha noen kontakt med foreldrene sine.

På øyene levde de av fiske og kultiverte poteter. Noen hadde i beste fall ei ku, noen sauer eller geiter. Ellers høstet de av det som fløt i land fra havet etter hver storm.

På slutten av 1800-tallet ble det oppdaget en grav på Bolga etter en av de mektigste kvinnene som har bodd her i jernalderen. Funnene i graven var mange, og blant annet fant de en oval brosje i bronse som var dekorert med dyrehoder. Den samme brosjen har blitt funnet i Irland, noe som kan tyde på at denne kvinnen stammer fra de Britiske øyer.

Gravfunn fra 1800-tallet

Gravfunn fra 1800-tallet

Vil du vite mer om Bolgas historie, ønsker vi deg hjertelig velkommen til å utforske Bolga alene eller med en av våre lokale guider.

PS! Hvis du vil lese litt om hvordan livet på kysten kan være, anbefaler vi Roy Jacobsens hyggelige lille roman "The Invisible", som handler om en familie som bor på den lille øya Barrøy på Helgeland-kysten.

 

DITT BOLGA TEAM

På Bolga Brygge jobber det mennesker som brenner for sitt yrke og vi bryr oss om kundene våre! For tiden oppgraderer vi våre sjøhus og vi har bygget et nytt kjøkken og bar. De ansatte har vært vanskelig å fange på bildet, men bilder kommer!

Helén som er avbildet her har hovedansvaret på Bolga Brygge. Hun er en sprudlene dame full av ideer og påfunn.

Helén Lindqvist  Daglig leder  telefon:    +47 971 77 608    epost:   mrshelenlindqvist@gmail.com

Helén Lindqvist
Daglig leder
telefon: +47 971 77 608
epost: mrshelenlindqvist@gmail.com

 
 
 


SAMMARBEISPARTNERE

Bolga Brygge samarbeider med fantastiske
og talentfulle lokalepartnere som har de samme målene
som oss - alle som besøker Bolga Brygge, bør få en varm
følelse i hjertet og med gode minner for livet.

Her er noen av våre gode samarbeidspartnere som du kan møte under ditt opphold på Bolga Brygge:

 
 
 
KIm_EngabreenSkyss.jpg

Engabreen Skyss AS
Den alltid glade og snille Kim Børge Skjellstad på Engenbreen Skyss bringer våre kunder med Rib sikkert og trygt til og fra Bolga Brygge. Kanskje en spennende dag i nærheten av Svartisenbreen eller dra å besøke den vakre øya Myken og Myken destilleri, som er verdens eneste arktiske whisky destilleri.

 
55526794_282634559300507_5074776775330889728_n.jpg

Meløy Adventure
Øyvind Gjersviks lidenskap er den majestetiske naturen og «alpene» rundt Glomfjord. Han deler gjerne de eventyrlige fjordene og øyene rundt Meløy med deg. Med Øyvind kan du bl.a. gå på spektakulære toppturer og brevandring eller isklatring på Svartisen.

 
 
 
 
55795209_2309330459301290_1967974828438716416_n.png

Rallarbrakka
Opplev Rallarhistorien gjennom en heftig tur opp Fykantrappa, 1129 trappetrinn, 300 høydemeter, Europas best bevarte trappeanlegg. Når du kommer til toppen av trappene, venter søstre Line Peggy Pedersen og Anne-Marit Oleen og du vil få både historiefortelling og deilig lokal fjellmat.

 
1707EL-Kystriksveien-Meløy-7 2.jpg

Beyond Limits
Rune Krogh er en eventyrer og har guidet både på Nordpolen
og Nordvestpassasjen. Med Rune eller noen på laget hans kan du f.eks. padle i arktiske omgivelser, kjør hund over Svartisen eller krysse Norge på tvers. Stå på Svartisens største fjell, gå inni Lahko, Saltfjellet eller Rago nasjonalpark, eller hopp inn i dem de mest hardcore hulene ved hjelp av klatretau og overnatte der.

 
 
 
AAge_Marit-.jpg
 
Albmi Adventures1_web.jpg
 
 

Rett Kurs
Med de kompetente og hyggelige kajakk instruktørene Åge Hansen og Marit Swensen får du sjansen til å oppleve Bolgas skjønnhet fra en havkajakk. RettKurs tilbyr blant annet kurs i havkajakk som gir våttkort fra Norges Padleforbund (NPF). Åge og Marit tilbyr også guidede turstier og utleie kajakker og annet utstyr.

 

Albmi Adventures
Outi Lassila og André Madvig Wagelid har naturen i hjertet og sjelen og tilbyr blant annet lavine kurs, kurs i elv padling og klatring. André er det samm fra Lakselv i Finnmark og formidler med varme og stor kunnskap om den samiske kulturen gjennom f.eks. Samisk kulturdag og kulturelle turer i fjellet. Det er fantastisk å høre på når Outi og André forteller om blant annet om vinteren om vinteren. den samiske stjernehimmelen og mystikken med nordlyset.

 
 
 

 

LURER DU PÅ NOE?